Behövs det ännu fler bokstäver i dietjungeln?

Blogg Blogg om mat

Det kommer nya "dieter" hela tiden men behövs det egentligen så många? Se nedan vad näringsfysiologen Fredrik Paulún säger om det. Fredrik Paulún kom ut med boken LCHQ lågkolhydratkost av högsta kvalitet (Fitnessförlaget) för något år sedan.

–Det kommer hela tiden nya studier och vi lär oss mer och mer om vad man ska äta för att må bra. LCHQ är en livsstil för dem som vill minska intaget av kolhydrater men mår dåligt av att utesluta dem helt. Kosten innehåller tillräckligt mycket kolhydrater för att man ska må bra.

Du framför ett visst mått av kritik mot lågkolhydratkosten LCHF. Vad är problemet?

–Forskning visar att LCHF inte är den bästa kosten för hälsan. Att utesluta kolhydrater och äta med tonvikt på mycket mättat fett hjälper visserligen diabetiker att få ner blodsockret, men för friska människor kan det på sikt leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad ställer man på julbordet om man vill äta enligt LCHQ?

–Fisk i alla former, skaldjur, sallad, grönkål, brysselkål och viltkött som både är magert och har bra fettkvalitet. Hårda ostar är också bra, de innehåller proteiner som har en mättande effekt. Rött vin eller öl i måttliga mängder passar som dryck. Vatten smaksatt med gurka eller citron är också gott.

Men tryfflarna och pralinerna då?

–Ät, men inte så många. Alla vet att den första biten ur chokladasken är godast, bit nummer 38 smakar inte lika bra. Fem chokladbitar räcker för att frigöra dopamin i hjärnan och man känner sig nöjd och glad.

 

 


Kommentera

Next Kebab sås

Giglio.se