Studie visar - Choklad gör dig smalare

Blogg Hälsa och träning

Nu kommer goda nyheter för alla er som tänker lägga choklad i påskägget. För trots att choklad innehåller mycket kalorier, så är chokladätare i genomsnitt smalare än andra.

Det är inte första gången vi hör det, och antagligen inte den sista: lite choklad då och då är bra för hälsan.

Den senaste studien, som publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine, visar dock något som inte normalt förknippas med den åtråvärda godbiten, nämligen att choklad gör dig smal.

Det är forskare vid University of California at San Diego i USA som har jämfört bodymassindex, BMI, hos knappt 1 000 personer. Till forskarnas förvåning visade det sig att en regelbunden chokladkonsumtion tycks vara associerat med lägre BMI. Även när de tog hänsyn till andra faktorer, som motion, gick sambandet inte att förklara med något annat än chokladen. Dessutom tycks mängden inte vara det avgörande, utan snarare hur ofta man äter det.

En av artikelförfattarna, Beatrice Golomb, säger till BBC News Health att denna studie, precis som andra, tyder på att det snarare är kompositionen av kalorier, inte antalet, som avgör deras påverkan på kroppsvikten.

En möjlig förklaring är antioxidanten catechin som finns i framför allt mörk choklad och som i försök på möss visat sig minska kroppsvikten.

TT/ Expressen

 


Kommentera

Next Länkar som inspirerar mig

Giglio.se